29.04.2015

Eero Lehtisen uutuusteos ”Suomalaiset sankaripurjehtijat – Kahvelipurjeista skiffeihin” tekee kunniaa huippupurjehtijoiden saavutuksille

John Nurmisen Säätiön kustantama tietokirja piirtää suomalaisen kilpapurjehdushistorian kaaren 1800-luvun lopusta nykypäivään

 Suomalaiset sankaripurjehtijat -teos kertoo kattavasti suomalaispurjehtijoiden hienoimmista saavutuksista ja nostaa esille kaikki merkittävimmät suomalaiset kilpapurjehtijat runsaan vuosisadan mittaiselta jaksolta. Purjehtijat ja saavutukset on jaettu kahteen kategoriaan: olympia- ja valtameripurjehtijoihin. Teoksen tavoite on koota yksiin kansiin suomalaisen purjehdushistorian ”kuka kukin on”. Monet nimet ovat suuren yleisön tuttuja, mutta mukana on myös suuri joukko henkilöitä, joiden hienot saavutukset ovat jääneet ilman ansaittua tunnustusta.

Purjehduksen asiantuntija ja tietokirjailija Eero Lehtinen kuvaa kirjassa sen huikean kehityksen, joka olympiapurjehduksessa ja valtamerikilpailuissa on sadassa vuodessa tapahtunut. Muutos konkretisoituu näkyvimmin siinä, mistä yhteiskuntaluokasta ja väestöryhmistä purjehtijat ja harrastajat tulevat sekä purjeveneiden teknologiassa ja varustelussa. Kirjailija on haastatellut purjehdusasiantuntijoita ja -legendoja ja kaivanut esille jo unohdetut sankaritarinat Urheilumuseon arkistoista.

Rio de Janeiron vuoden 2016 kesäolympialaisiin valmistautuvat suomalaiset purjehtijat jatkavat hienoa suomalaista purjehdusperinnettä. Purjehdusharrastus rantautui Suomeen 1800-luvulla, jolloin perustettiin ensimmäiset purjehdusseurat. Leppoisan herrasmiesharrastuksen ohessa kehittyi kilpapurjehdus, joka toi Suomelle ensimmäiset purjehduksen arvokisamitalit Tukholman olympialaisissa vuonna 1912. Näin ensimmäisestä suomalaisesta purjehduksen olympiamitalista on kulunut jo yli sata vuotta.

Olympiaperinteen lisäksi teos on kunnianosoitus suomalaiselle avomeripurjehdukselle. Se nostaa avomeripurjehduksen ”kultaiselta” 60-luvulta esiin monet legendaariset veneet, kuten Pekka Herlinin Lygaian ja sen huimapäisen miehistön. 1980-luvulla nähtiin sisun ja tahdonvoiman koitos, kun Harry Harkimo ja Pentti Salmi kamppailivat siitä, kuka purjehtii ensimmäisenä suomalaisena yksin maailman ympäri.
Olympiavoittaja ja maailmanympäripurjehtija Thomas Johanson nousi 1990-luvun lopussa ja 2000-luvulla Suomen kaikkien aikojen menestyneimmäksi kilpapurjehtijaksi.

Eero Lehtinen on paitsi olympiaurheilun myös valtameripurjehduksen asiantuntija. Lehtinen on itse ollut mukana neljän maailmanympäripurjehduksen miehistössä. Hän on osallistunut aktiivisesti suomalaisen purjehduksen kehittämiseen ja huippupurjehtijoiden tukemiseen sekä kirjoittanut ja raportoinut toimittajan roolissa lukuisista purjehduskilpailuista. Lehtinen toimi Ylen purjehdusselostajana Lontoon olympialaisissa.

Teoksessa on runsaasti kuvitusta, jota ei ole löydettävissä muualta. Kirjan on kuvatoimittanut Hannu Bask, joka on myös kuvannut monet teoksen valokuvista.

Suomalaiset sankaripurjehtijat on Eero Lehtisen toinen purjehdusaiheinen kirja. Lehtisen esikoisteos, omaelämäkerrallinen ”Pakko Purjehtia” ilmestyi John Nurmisen Säätiön kustantamana keväällä 2014. Lehtisen purjehdusaiheiset teokset ovat uusi aluevaltaus säätiön merellisellä kustannuslinjalla. Säätiö on julkaissut useita korkealaatuisia tietokirjoja yli 20 vuoden ajan. Suomalaiset sankaripurjehtijat on säätiön 29. julkaisu. Seuraavana vuorossa on syksyllä 2015 julkaistava maailmankartan kulttuurihistoriasta kertova suurteos.

John Nurmisen Säätiö on perustettu vuonna 1992 Juha Nurmisen aloitteesta vaalimaan suomalaisen merenkulun ja merikulttuurin perintöä. Säätiön tarkoitus on avata ja tehdä tutuksi Itämeren merkittävää kulttuuriperintöä paitsi asiantuntijoille myös suurelle yleisölle. Säätiö kustantaa korkealaatuisia ja suurelle yleisölle suunnattuja kirjoja merenkulun, meritaiteen, löytöretkien ja kartografian historiasta. Säätiö toimii myös aktiivisesti Itämeren pelastamiseksi Puhdas Itämeri -hankkeissa.

Lehdistökuvat: https://www.johnnurmisensaatio.fi/tietoa-meista/mediapankki/

Maria Grönroos

Julkaisu- ja kokoelmavastaava

Puh. 050 – 5450 481

Tuula Putkinen
Viestintäpäällikkö
Puh. 0400 – 907 809

sähköposti: etunimi.sukunimi@jnfoundation.fi

www.johnnurmisensaatio.fi
www.facebook.com/johnnurmisensaatio

 

Nimi: Suomalaiset sankaripurjehtijat – Kahvelipurjeista skiffeihin
Kirjoittaja: Eero Lehtinen
Julkaisija: John Nurmisen Säätiö, Helsinki 2015
Toimitus: Tuula Kousa
Kuvatoimitus: Hannu Bask
Graafinen suunnittelu: Anders Carpelan
Paino: Livonia Print, Riika 2015
Koko: 270 x 250 mm
Sivumäärä: 208
Kuvia: 180
ISBN 978-952-9745-44-9
Hinta: 44,90 € (sis. alv 10%)

Eero Lehtisen Suomalaiset sankaripurjehtijat - kahvelipurjeista skiffeihin (John Nurmisen säätiö, 2015)
Eero Lehtisen Suomalaiset sankaripurjehtijat – kahvelipurjeista skiffeihin (John Nurmisen säätiö, 2015)
Eero Lehtisen Suomalaiset sankaripurjehtijat - kahvelipurjeista skiffeihin (John Nurmisen säätiö, 2015)

Aiheeseen liittyvää

Olet nyt varjossa STAGING (Staging). Poistu