04.07.2022

John Nurmisen Säätiö perustamassa kansainvälistä merensuojelusäätiöiden koalitiota

John Nurmisen Säätiö osallistui YK:n valtamerikonferenssiin Lissabonissa osana Suomen delegaatiota. Tuloksena syntyi kolmen eurooppalaisen merensuojelusäätiön koalitio. Yhteistyön kautta on tarkoitus vahvistaa merensuojelutoimintaa entisestään.

John Nurmisen Säätiö, La Fondation de la Mer (Ranska) ja La Fondazione MEDSEA (Italia) kokoontuivat Lissabonissa YK:n valtamerikonferenssissa 27.6 – 1.7.2022. Tuloksena syntyi eurooppalaisten merensuojelusäätiöiden koalitio.  Ilmasto- ja ympäristöhätätilan aikaan koalition aloite mahdollistaa suojelutoimien vahvistamisen aina Itämereltä Atlantin kautta Välimerelle, unohtamatta merten takaisia alueita.

Aloitteessa mukana olevilla säätiöillä on paikallisesti vahva institutionaalinen asema. Ne ovat tunnustettuja tieteelliseen tutkimukseen pohjautuvasta merensuojelutyöstään.

Uusi koalitio vahvistaa kunkin säätiön vaikutusta niiden omilla toiminta-alueillaan. Yhteistyön kautta voidaan luoda uusia yhteisiä ohjelmia sekä voimistaa säätiöiden yhteistä ääntä. Koalitio mahdollistanee myös uudenlaisen rahoituksen hyödyntämisen merien pelastustyössä.

Koalitiolla on kolme alustavaa toiminta-aluetta:

Merten ekosysteemien ennallistaminen
Taistelu meriä saastuttavaa muovia vastaan
Liiketoimintamallien muutos Ocean Approved -merkillä

Muut säätiöt voivat liittyä vasta perustettuun koalitioon myöhemmin.

La Fondation de la Mer

Ilmastohätätilan aikana ja valtamerten elämän heikentyessä eri merenkulkumaailman sekä kansalaisyhteiskunnan toimijat (navigaattorit, yhdistysten johtajat, tiedemiehet, yrittäjät, taiteilijat jne.) loivat kesäkuussa 2015 säätiön La Fondation de la Mer. Vastatakseen valtameriin liittyviin kysymyksiin la Fondation de la Mer tukee satoja paikallisia toimijoita, jotta niiden toiminnan myönteisiä vaikutuksia meriin voidaan vahvistaa ja nopeuttaa. Säätiöllä on myös ohjelmia, joilla suojellaan biodiversiteettiä, taistellaan muovin merta saastuttavia vaikutuksia vastaan, tuetaan tutkimusta, kannustetaan innovaatiota ja lisätään yleistä tietoisuutta.

La Fondazione MEDSEA

Cagliarissa sijaitseva säätiö MEDSEA suojelee Välimeren meri- ja rannikkoekosysteemejä sekä kulttuuriperintöä. Säätiö on ollut vuodesta 2015 lähtien mukana monissa hankkeissa, kuten Maristanis ja Plastic Free Med, joissa on kunnostettu Posidonia oceanica -meriruohopeltoja, suojeltu rannikon kosteikkoja ja vähennetty kertakäyttöisten muovien käyttöä. Säätiö luo laboratorioita, jotta merellä tapahtuvan toiminnan jätteitä voidaan kierrättää ja luoda uusia suunnitteluratkaisuja, kuten the Blue Eco Lab. Säätiö johtaa Blue-yhteisöä, joka koostuu yrityksistä, jotka ovat sitoutuneet kiertotalouteen meren ja ympäristön hyväksi Sardiniassa. Missiona on nopeuttaa Sardiniassa testattujen uusimpien luontopohjaisten mallien käyttöönottoa, jotta ilmastonmuutokseen voidaan sopeutua nopeasti ja pysäyttää biodiversiteetin väheneminen Välimerellä.

John Nurmisen Säätiö

Vuonna 1992 perustetun John Nurmisen Säätiön tavoite on pelastaa Itämeri ja sen perintö tuleville sukupolville. Säätiön hankkeissa parannetaan Itämeren tilaa vähentämällä mereen kohdistuvaa kuormitusta ja ympäristöongelmia, kuten rehevöitymistä ja luontokatoa. Säätiö on käynnistänyt 40 ympäristöhanketta, joista 33 on saatu valmiiksi. Säätiön tehtävänä on myös vaalia, elävöittää ja välittää mereen liittyviä tarinoita sekä kulttuuriperintöä. Työtä ohjaavat tulokset ja vaikuttavuus. Säätiön toiminta rahoitetaan pääosin lahjoituksilla ja avustuksilla.

Kuvassa John Nurmisen Säätiön toimitusjohtaja Annamari Arrakoski-Engardt (vas.), La Fondazione MEDSEA -säätiön puheenjohtaja Alessio Satta ja La Fondation de la Mer -säätiön puheenjohtaja Sabine Roux de Bézieux (oik.).

Aiheeseen liittyvää

Olet nyt varjossa ""Staging"". Poistu