11.02.2016

John Nurmisen Säätiö venemessuilla 2016: sukella vedenalaiseen Itämereen; tutustu eilispäivän merikortteihin; tule mukaan tekemään ensi kesän Loki-karttapalvelua

Merellisen kulttuuriperinnön ja Itämeren hyväksi toimiva John Nurmisen Säätiö esittelee karttakokoelmiaan sekä Itämeren suojeluhankkeitaan Helsingin Venemessuilla 12.-21.2.2016. Vuosittain järjestettävä Vene Båt -messut on Pohjois-Euroopan suurin veneilytapahtuma.

Venemessujen ajan Messukeskuksen Lasigalleriassa olevassa säätiön karttanäyttelyssä voi tutustua Suomenlahden merikorttien historiaan: millaisia olivat varhaisimmat merenkulkijoiden kartat alueelta, ja miltä näyttivät ensimmäiset huvivenepurjehduksen merikortit. Mukana on muun muassa harvinaisia Waghenaerin merikortteja 1500-luvun lopulta. Esimerkiksi vuonna 1592 julkaistu Suomenlahden kartta kuvasi reitin Viipurista Ahvenanmerelle. Suomen rannikkoa pidettiin ihmeellisenä, ja sen kareja ja saaria kummallisina. Turkuun johtavan väylän varrella on hänen mukaansa Seylstein, jonka läheisyydessä kompassi vain pyörii, ja rauhoittuu vasta mailin päässä tästä kohdasta.

Paperiset merikortit kertovat omaa tarinaansa entisaikojen navigoinnin saloista. Säätiö tekee aktiivisesti työtä, jotta rikkaan merikulttuurimme helmet löytäisivät tiensä kaikkien niistä kiinnostuneiden ihmisten luo. Uutena kulttuurihankkeena säätiö tuottaa yhteistyössä Suomen merimuseon, Merikeskus Forum Marinumin, Ahvenanmaan merenkulkumuseon ja Rauman merimuseon kanssa Loki-karttapalvelun, jossa mereen liittyvät kuvat, tarinat ja tapahtumat kerätään yhteisvoimin samalle kartalle. Verkkopalvelun ensimmäinen versio valmistuu maaliskuussa 2016. Säätiön messuosastolla 4b41 organisaatiot ja yksityishenkilöt voivat ilmoittautua palvelun ”sisäpiiriin”: mukaan etsitään ensimmäisiä käyttäjiä, innostunutta joukkoa, jolla on henkilökohtainen ja läheinen suhde mereen: https://www.johnnurmisensaatio.fi/kartta-etsii-merenkulkijaa/.

Säätiön osastolla voi tutustua säätiön Puhdas Itämeri -hankkeisiin ja työhön Itämeren pelastamiseksi. Säätiön viime vuonna käynnistämä Saaristomeren lähikalahanke on edennyt myötätuulessa. Suomalaisen särkikalan käyttöä edistävässä hankkeessa on meneillään pilottivaihe, jossa rakennetaan toimiva tuotantoketju Turun alueen toimijoiden kanssa. Mukaan haetaan alueen kuntia, jotta pystytään alusta alkaen varmistamaan kalatuotteen riittävän vakaa kysyntä suurkeittiöiden säännöllisen ruokatarjonnan kautta. Tavoitteena on tukea paikallisesti toimivan lähikalatuotemarkkinan syntymistä ja hahmottaa samalla toimintaan liittyvät mahdollisuudet, haasteet ja pullonkaulat pienessä mittakaavassa. Hankkeen tärkeä osa on kouluissa tehtävä ympäristökasvatustyö. Säätiön messuosastolla voi tutustua säätiön yhteistyössä SEA LIFEN ja taitelija Peter Gibsonin kanssa tekemään Elämää Itämeressä -julisteeseen, jota jaeltiin Turun alueen kouluihin viime vuoden lopulla. Julisteen interaktiiviseen versioon voi tutustua myös säätiön verkkosivuilla, ja samalla testata tietämystään Itämeren kaloista. https://www.johnnurmisensaatio.fi/puhdas-itameri/tietoa-itameresta/itameren-vedenalainen-luonto/#/0. Julisteesta tehtiin Venemessuille myös myyntiversio, jonka tuotto käytetään Puhdas Itämeri -hankkeisiin.

Säätiön Itämeri-työtä voi tukea myös ostamalla itselle tai läheiselle lahjaksi liput Musiikkitalossa 19.4.2016 järjestettävään Puhdas Itämeri -konserttiin, jossa säätiö yhdessä kansainvälisen Baltic Sea Philharmonic -orkesterin kanssa tuo Itämeren Musiikkitaloon. Konserttia kuvittavat Petri Porkolan kuvista kootut upeat merimaisemat. Petri Porkolan tuotantoa on näytteillä myös Venemessujen Horisontti-näyttelyssä, jossa voi ihailla Porkolan ja muiden merikuvaajien valokuvia.

Säätiön osastolla voi tuttuun tapaan tutustua säätiön tietokirjoihin, joita voi ostaa messujen ajan huokein hinnoin. Viime vuoden uutuudet olivat keväällä julkaistu Eero Lehtisen Suomalaiset sankaripurjehtijat – Kahvelipurjeista skiffeihin, joka kokoaa suomalaisten purjehtijalegendojen uroteot ja saavutukset yksiin kansiin ja valottaa samalla suomalaisen kilpapurjehdustoiminnan alkuaikoja ja historiaa 1800-luvun loppupuolelta alkaen, ja syksyllä Tieto-Finlandia -palkintoehdokkaaksi noussut Marjo T. Nurmisen Maailma piirtyy kartalle – tuhat vuotta Euroopan kulttuurihistoriaa -suurteos, todellinen esteettinen ja tiedollinen elämys, joka kertoo Euroopan tuhatvuotisen tarinan karttojen avulla.

Säätiö on mukana 3.-5. -luokkalaisille järjestettävillä koululaiskierroksilla tänäkin vuonna. Koululaiset kiertävät messuilla maanantaina 15.2., tiistaina 16.2 ja keskiviikkona 17.2.2016.

Kuva: Petri Porkola.

Lisätietoja

Tuula Putkinen
Viestintäjohtaja
John Nurmisen Säätiö
Puh. 0400 907 809
etunimi.sukunimi@jnfoundation.fi

Vuonna 1992 perustettu John Nurmisen Säätiö tekee vaikuttavaa ja tuloksellista työtä Itämeren ja merellisen kulttuuriperinnön hyväksi. Säätiön Puhdas Itämeri -hankkeet parantavat Itämeren tilaa konkreettisin toimin, jotka vähentävät mereen kohdistuvaa kuormitusta ja ympäristöriskejä. Puhdas Itämeri -hankkeet rahoitetaan yksityisin lahjoitusvaroin ja julkisella rahoituksella.  www.johnnurmisensaatio.fi

 

Aiheeseen liittyvää

Olet nyt varjossa ""Staging"". Poistu