04.06.2015

Lähikalahankkeen kalastus on käynnistynyt toukokuussa

Lahnarysillä. Kuva: Miina Mäki.
Lahnarysillä. Kuva: Miina Mäki.

Säätiön maaliskuussa julkistaman Saaristomeren Lähikalahankkeen kalastus on käynnistynyt. Kalastus päästiin aloittamaan vasta toukokuun viimeisinä päivinä kylmien ja epävakaisten sääolosuhteiden takia, sillä kalastuksen kohteena olevat lahnat hakeutuvat syvemmiltä vesiltä rannikolle vasta vesien lämmettyä. Hankkeeseen valittiin hakemusten perusteella viisi kalastajaa Airiston ja Uudenkaupungin alueelta. Julkiseen hakuun saivat osallistua kaikki Saaristomeren kalatalousalueen rekisteröityneet ammattikalastajat.

 

Kalaliike S. Wallin myy lähikalapihvejä Turun Kauppahallissa.
Kalaliike S. Wallin myy lähikalapihvejä Turun Kauppahallissa.

Kuva. Saaristomeren Lähikalahankkeen kalaherkkua voi myös maistella Turun Kauppahallissa, jossa sitä on myytävänä Kalaliike S. Wallinin myymälässä. Hankkeen alkuvaiheessa tuotetta toimitetaan lähinnä suurkeittiöihin.

Lähikalahankkeessa kalastetaan särkikalaa, pääosin lahnaa. Hankkeen tavoitteena on ohjata mahdollisimman suuri määrä kalastetusta särkikalasta elintarvikekäyttöön, minimissään 70% keskimääräisestä saaliista. Kalastajat toimittavat saaliin Kala-Apu Oy:lle, joka massaa kalat ja toimittaa elintarvikkeeksi sopimattomat kalanosat Sybimar Oy:lle jatkokäsittelyyn.

Hankkeen ensimmäisessä vaiheessa Kalaliike S.Wallinin kalamassasta valmistamat lähikalapihvit toimitetaan Turun seudun suurkeittiöiden kautta mm. sairaaloihin ja kouluihin. Lähikalatuote on jo nyt herättänyt suurta kysyntää, ja Turun kaupungin ja Turun ruokapalveluyhtiö Arkean lisäksi lähikalatuotteen ruokapalveluidensa tarjontaan ovat ottamassa Naantali, Raisio, Kaarina ja Salo.

Yksi hankkeen pitkän aikavälin tavoitteista on lisätä suomalaisen, vähempiarvoiseksi mielletyn särkikalan hyödyntämistä elintarvikkeena. Lähikalatuote on terveellinen ja eettinen vaihtoehto esimerkiksi tuontikalalle tai tehokasvatetulle lihalle. Lisäksi kalastus kierrättää ravinteita merestä maalle, joten hankkeesta hyötyy myös Itämeri.

Hankesopimus allekirjoitettiin 23.4.2015.
Hankesopimus allekirjoitettiin 23.4.2015.

Kuvassa vasemmalta Marjukka Porvari (John Nurmisen Säätiö) sekä kalastajat Hannu Lahtonen, Mika Rantanen, Jouko Aalto, ja Vakka-Suomen kalastuspuiston hankeasiamies Petri Rannikko. Hankesopimukset kalastajien kanssa allekirjoitettiin Turussa 23.4.2015.

 

 

 

Tutustu hankkeeseen https://www.johnnurmisensaatio.fi/puhdas-itameri/lahikalahanke/

 

 

Aiheeseen liittyvää

Olet nyt varjossa STAGING (Staging). Poistu