05.12.2016

Marraskuun luetuimmat lokimerkinnät

Loki-palvelussamme on jo yli 400 lokimerkintää! Juhlistamme tätä rikkautta ja monipuolisuutta aloittamalla Kuukauden luetuimmat -sarjan. Ensimmäisenä tuomme tässä tietoisuuteenne lokimerkintöjen marraskuun TOP5.

Marraskuussa Lokin luetuimmat ovat usein myös palvelun uusimpia sisältöjä. Erityisen ahkerasti marraskuussa uusia sisältöjä lisäsi palveluun allekirjoittanut taho, eli John Nurmisen Säätiö, ja niinpä listalle on kivunnut kaksikin säätiön meritarinaa. Ensimmäiset sijat ovat kuitenkin ihan muiden lokilaisten hallussa:

 

Lokimerkintä 1: Kankaan mestari – Hailuodon pitäjänpuuseppä Johan Kangas (1725–1803) 

Nimeltä tunnettuna laivojen keulakuvien veistäjänä Johan Kangas on todellinen harvinaisuus. Suomessa tunnetaan vain kaksi keulakuvien tekijää: ahvenanmaalainen Isak Boman 1800-luvulta, joka oli myös pitäjänpuuseppä sekä saarnastuolien tekijä, sekä Hailuodon Kankaan mestari.”

Hailuodon ympäristöhistoriaa tutkiva Outi Korhonen on huippuhyvä esimerkki siitä, miten tutkijat voivat jakaa asiantuntemustaan ja tutkimustuloksiaan uusilla alustoilla, aivan uusille yleisöille. Outin elämäkerrallinen Lokimerkintä Hailuodon pitäjänpuusepästä kahden vuosisadan takaa keräsi marraskuun aikana ylivoimaisesti eniten lukijoita, yli kaksin verroin seuraavaan lokimerkintään nähden.

 

Lokimerkintä 2: Museojäänmurtaja Tarmon telakointi 2016-2017 

Tarmon historia sisältää arkista, mutta Suomen tuonnille ja viennille elintärkeää jäänmurtamista, sekä värikkäitä ja vaarallisiakin vaiheita Suomen itsenäistymisen ja toisen maailmansodan aikana.”

Ja tässä nähdään ajankohtaisten tarinoiden vienti sosiaalisen median kanavissa: marraskuun merkintöjen toiselle sijalle nousi kuun viimeisenä päivänä julkaistu Suomen merimuseon mainio lokimerkintä museojäänmurtaja Tarmon telakoinnista! Vanhan murtajan matka läpi hyisen Suomenlahden, Kotkasta Suomenlinnan telakalle on taltioitu tekstein, kuvin ja videolle – monimediaista tarinointia parhaimmillaan! Lokimerkinnän nosto Lokin ja merimuseon somekanavissa tavoitti sille yhden päivän aikana lähes 100 lukijaa.

Tämä video sekä muut videot, kuvat ja selostus Tarmon talvitelakoinnista innostivat ennätysyleisön merkintäsivulleen Lokissa.

 

Lokimerkintä 3: Inkeri Nurmisen kapteeninsalonki 

John Nurmisen varustamoon alus päätyi vuonna 1937 ja se purjehti talvi- ja jatkosodan aikana pääosin Itämerellä tuoden Suomeen sotamateriaalia ja elintarvikkeita, ja teki se myös kaksi vaarallista, mutta onnistunutta matkaa Trondheimiin tuoden sieltä paperiteollisuudelle tärkeää rikkiä.”

Kolmannelle sijalle marraskuussa kipusi yksi Lokin varhaisimmista lokimerkinnöistä, eräänlainen ikivihreä monellakin tapaa. John Nurmisen Säätiön meriantiikkikokoelman kookkain yksittäinen helmi on nimittäin Pasilan Huolintatalossa neuvottelutilana edelleen palveleva alkuperäinen kapteeninsalonki Inkeri Nurminen –höyrylaivasta. Salonki sekä alkuperäinen alus Inkeri Nurminen, jonka romutukselta salonki aikanaan varustamoon säästettiin, ovat nähneet monta historiallista aikakautta merenkulkua niin Itämerellä kuin Välimerellä ja Intian valtamerellä asti. Kapteeninsalonki on hyvä esimerkki siitä, miten Lokissa on erinomaisen helppoa ja hauskaa esittää ja kertoa kulttuuriperinnön aarteista, mutta miten yhtä lailla mikään ei vedä vertoja vierailulle paikan päällä. Salongin vino lattia, höyrylaivan äänimaailma sekä kalustojen pehmeä verhoilu: itse salonkiin astuminen on hyvin kokonaisvaltainen kokemus, josta Loki antaa esimakua ja samalla informoi ja taustoittaa.

 

Lokimerkintä 4: Potinlahden suuri tuhotulva 

Kun työmiehet palasivat aamulla, oli Potinlahtea peittänyt kaksi jalkaa paksu jää murtunut ja lähes kaikki kruunun omistamat hirret kadonneet.”

Kertomus Potinlahden suuresta tulvasta vuonna 1861 on toinen tutkija Outi Korhosen lokimerkintä, joka ylsi marraskuussa luetuimpien joukkoon. Poikkeamat luonnonolosuhteissa synnyttävät aina mieleenpainuvia tarinoita, niin tässäkin tapauksessa. Outin tutkimusaihe sekä tyyli selvästi iskevät Lokin yleisöön –odotamme siis innolla ja ilolla Outin ja muiden tutkijoiden uusia lokimerkintöjä!

 

Lokimerkintä 5: S/S Leenan kohtalokas matka

Laskelmien mukaan onnettomuus sattui 13.-14.2. ja aluksen koko miehistö menehtyi tuhossa. Laivasta jäi jäljelle vain muutama pelastusvyö, pelastusrengas, lastiluukun kansi ja pikkutavaraa. Yksi Leenan pelastusveneistä löytyi myöhemmin Ruotsista tyhjillään.”

Meren tarinoista tunnetuimmat ovat jo vuosisatoja liittyneet merellä kadonneisiin. Ilmeisesti miinaräjähdyksessä tuhoutunut S/S Leena oli sellulastissa matkalla Mäntyluodosta Kööpenhaminaan, mutta tavoitti määränpäänsä jo Gotlannin edustalla. Jäljelle jäänyt pelastusrengas on esillä John Nurmisen Säätiön museossa Pasilassa. Renkaan sisään on upotettu muistolaatta, johon on kaiverrettu onnettomuudessa menehtyneiden miehistön jäsenten nimet.

john nurmisen säätiö
Pelastusrengas S/S Leena -aluksesta on esillä John Nurmisen Säätiön museotilassa Helsingin Länsi-Pasilassa.

 

Näihin tarinoihin, ja kymmeniin muihin, eläytyivät Lokin yleisöt marraskuussa 2016. Ensi vuoden alussa luvassa joulukuun TOP 5 lokimerkinnät – ja tämän voi ottaa haasteena! Kuten Tarmon telakoinnin tarina osoitti, kun sisältö vain on kiinnostavaa niin mukaan pääsee varsin tuoreellakin tarinalla. Kirjataksesi oman tarinasi Lokiin sinun tarvitsee vain kirjautua Lokin käyttäjäksi ja alkaa tarinoida: www.lokistories.fi

 

P. S. Ja kiinnostavat lokimerkinnät, sekä omat että muiden, kannattaa tietenkin aina jakaa omiin somekanaviin nappia painamalla tai linkin kopioimalla. Pannaan hyvä kiertämään!

 

P. P. S. Listojen tekemisestähän nauttii moni. Tiesithän, että Lokissa voit tehdä listoja omista ja muiden lokimerkinnöistä? Aloita listan tekeminen omalta profiilisivultasi, Lisää uusi lista -toiminnolla. Tämäkin Top5-lista löyty myös Lokista otsikolla ”Marraskuun 2016 luetuimmat lokimerkinnät TOP5”. Katso vaikka!

 

Aiheeseen liittyvää

Olet nyt varjossa ""Staging"". Poistu