07.02.2019

Merimiestarinoita ja Itämeren tulevaisuudenkuvia – säätiön venemessuohjelma julki!

Pohjois-Euroopan suurin veneilytapahtuma, Vene Båt, käynnistyy perjantaina 8.2. Helsingin Messukeskuksessa. John Nurmisen Säätiö tarjoaa messuilla mielenkiintoista ohjelmaa veneilijöille, kalastajille sekä muille meren ystäville.

Lavaohjelman ohella John Nurmisen Säätiön toimintaan ja kirjatarjontaan voi tutustua säätiön messuosastolla 4d59. Myynnissä on useita alennushintaisia tietokirjoja merenkulun, meritaiteen, löytöretkien ja kartografian historiasta. Lisäksi osastolla voi ihastella merikapteeni Yrjö Niemisen purjehdusmatkoilta koottuja esineitä. Nieminen teki pitkän uran merillä aikana, jolloin purjelaivat vaihtuivat valtamerihöyryiksi.

säätiön messuohjelma

Lauantai 9.2.

Merimiestarinoita Rauli Virtasen kanssa
klo 15:00-15:30 Purjehdussatama, halli 7 
 
Pitkän linjan toimittaja ja tietokirjailija Rauli Virtanen kertoo viime syksynä julkaistun teoksensa taustoista. Riosta Rotterdamiin – Suomalaisten merimiesten satamareissuja kertoo nimensä mukaisesti merimiesten elämästä maissa. Teos on kertomus 1800- ja 1900-luvun merimiesten vähän tunnetusta elämästä satamakaupungeissa kaukana kotoa. Lukijan mielikuvissa entisajan merimiesten elämä oli rosoista, jännittävää ja jopa vaarallista: tappelut olivat arkipäivää ja puukko kulki vyötäisillä; väkijuomat maistuivat, ja eksoottiset naiset houkuttelivat. Kirjan edetessä paljastuu kuitenkin monivivahteisempi totuus: merimiehet olivat Rauli Virtasen kaltaisten ulkomaankirjeenvaihtajien edeltäjiä ja pioneereja, joilla oli oma roolinsa Suomen viemisessä maailmankartalle, samalla kun he toivat meille kansainvälisiä kulttuurivirtauksia. Tärkeän roolin kirjassa saa myös merimiespastoriemme työ maailmalla.

Sunnuntai 10.2.

Itämeri muuttuu – seurauksia kalastolle ja kalastukselle
klo 12:45-13:00 Lowrance Live Stage, halli 2  

John Nurmisen Säätiön projektipäällikkö Miina Mäki kertoo, millaisia muutoksia Itämeren rehevöityminen voi aiheuttaa kalastossa.

Perjantai 15.2.

Suomen Messusäätiö ja Vene 19 Båt Itämeren puhtauden puolesta
klo 15:00-15:30 Purjehdussatama, halli 7 

Pelasta Itämeri -palkinto jaetaan perjantaina 15.2. klo 15 Purjehdussatamassa Vene 19 Båt – messuilla ja se aloittaa Itämeri-ohjelmakokonaisuuden. Palkinnon saajasta päättää raati, johon kuuluvat Annamari Arrakoski-Engardt John Nurmisen Säätiöstä, Aija Kaski Pidä Saaristo Siistinä ry:stä ja Johan Schmidt Baltic Sea Action Groupista.

Sinileväkesä 2018 ja tulevaisuuden näkymät 
klo 16:00-16:30 Purjehdussatama, halli 7 
Viime vuoden hellekesä rikkoi ennätyksiä Itämeren levätilanteen suhteen. Sinileväkukinnat piinasivat suurta osaa rannikkoalueestamme, ja monen meren ystävän rakkaat uimarannat ja purjehdusreitit olivat sinilevän peitossa. Miksi meri kärsii, vaikka niin paljon on jo tehty sen hyväksi? Onko meillä vielä toivoa puhtaasta Itämerestä? Mitä yksittäinen kansalainen voi tehdä meren auttamiseksi? John Nurmisen Säätiön Puhdas Itämeri -hankkeista vastaava johtaja Marjukka Porvari kertoo, miten voimme auttaa Itämerta.

Tekoja Itämeren puolesta -paneelikeskustelu
klo 18:00-18:30 Purjehdussatama, halli 7
Teot Itämeren hyväksi ovat äärettömän tärkeitä ja Vene 19 Båt -messujen kautta tavoitetaan kohderyhmä, joka on varmasti huolestunut tulevaisuuden kesien vesien puhtaudesta. Teot Itämeren hyväksi jäävät usein liian vähälle huomiolle. Vene 19 Båt -messut haluavat tuoda esille tärkeitä tahoja, jotka tekevät jatkuvast tekoja Itämeren puolesta. Tule kuuntelemaan Tekoja Itämeren puolesta -paneelikeskustelua Purjehdussatamaan! Panelisteina John Nurmisen Säätiön Puhdas Itämeri -hankkeiden johtaja Marjukka Porvari, Baltic Sea Action Groupin toimitusjohtaja Johan Schmidt sekä Pidä Saaristo Siistinä ry:n pääsihteeri Aija Kaski. Moderaattorina toimii Esko Kilpi.

Aiheeseen liittyvää

Olet nyt varjossa STAGING (Staging). Poistu