Selvitä oma Itämeri-jalanjälkesi laskurilla ja hyvitä se. Jos et halua käyttää laskuria, voit myös suoraan hyvittää ison osan keskivertosuomalaisen Itämeri-jalanjäljestä.

Laske Itämeri­jalanjälkesi

Siirry laskuriin

Keskivertosuomalaisen Itämeri-jalanjälki, levä-ämpäreinä mitattuna, on noin 135. Voit hyvittää ison osan jäljestäsi tukemalla John Nurmisen Säätiön työtä puhtaan Itämeren ja elävän merikulttuurin hyväksi 10 eurolla*.

*Itämeri-jalanjäljen koko ja hyvityssumma ovat arvioita ja perustuvat Suomen ympäristökeskuksen ja Luonnonvarakeskuksen tutkijaryhmän laskelmien pohjalta vuonna 2017 julkaistuun tutkimukseen. Laskuri tehtiin yhteistyössä Helsingin Sanomien ja John Nurmisen Säätiön kanssa, ja sitä rahoittivat ympäristöministeriö ja maa- ja metsätalousministeriö.

Itämeri-jalanjälki - mikä se on?

Meistä jokainen jättää Itämereen jalanjäljen, toiset pienemmän ja toiset suuremman.  Yksittäisen ihmisen aiheuttama Itämeri-jalanjälki koostuu  ravinnosta, asumisen ja loma-asumisen jätevesistä, energian kulutuksesta, liikkumisesta sekä muusta kulutuksesta.

Laskurin avulla voit selvittää kulutustottumustesi vaikutukset Itämeren ravinnekuormitukseen. Ravinnekuormitus aiheuttaa Itämeren rehevöitymistä, joka kiihdyttää kasvien ja levien kasvua sekä Itämeren pohjan hapettomuutta. Jokakesäiset sinileväkukinnat ovat yksi näkyvimmistä rehevöitymisen merkeistä.

Oman Itämeri-jalanjäljen kokoon voi vaikuttaa elintapojen muutoksilla. Tehokkaimmin voit vaikuttaa ruokavaliolla: enemmän kasviksia ja kestävästi pyydettyä Itämeren kalaa, vähemmän lihaa sekä maitotuotteita, niin Itämeri kiittää!

Tutustu arjen Itämeri-tekoihin

Ihmisen vaikutus mereen on kuitenkin enemmän kuin meidän vaikutuksemme Itämeren ekologiseen tilaan. Meren tila on ihmisen ja meren vuorovaikutuksen tulos ja  jalanjälkemme näkyvät myös Itämeren historiassa: merenpohjan hylyissä, saariston elämässä, majakan valoissa, taiteessa ja harrastuksissamme.  Meren tarinan ja historian tunnetuksi tekeminen on tärkeää, sillä samalla opimme ymmärtämään, miksi ainutlaatuista Itämertamme pitää suojella.

Tätä kaikkea John Nurmisen Säätiön hankkeet ovat pelastamassa. Jo 10 eurolla on suuri vaikutus.

John Nurmisen Säätiö – Itämeren suojelua ja kulttuuritekoja

John Nurmisen Säätiön missio on pelastaa Itämeri ja sen perintö tuleville sukupolville. Säätiö toteuttaa tuloksellisia ja konkreettisia Itämeren pelastustoimia sekä varmistaa, että meren tarinat välittyvät eteenpäin jälkipolville. Kampanjan tuotot ohjataan John Nurmisen Säätiön toimintaan puhtaan Itämeren ja elävän merikulttuurin hyväksi.

LISÄTIETOA LAHJOITUSTAVOISTA

TUTUSTU KÄYNNISSÄ OLEVIIN HANKKEISIIN TÄÄLLÄ

Olet nyt varjossa STAGING (Staging). Poistu