Sinilevälauttoja koskevista uutisista on tullut suomalaisille jokakesäinen uutisaihe. Itämeremme voi huonosti, mutta se on pelastettavissa - yksi jalanjälki kerrallaan. Toimia tarvitaan kuitenkin nyt. Hyvitä Itämeri-jälkesi, jo 10 eurolla on suuri vaikutus.

Keskivertosuomalaisen Itämeri-jalanjälki, levä-ämpäreinä mitattuna, on noin 135. Voit hyvittää ison osan jäljestäsi tukemalla John Nurmisen Säätiön työtä puhtaan Itämeren ja elävän merikulttuurin hyväksi 10 eurolla*.

Laske Itämeri­jalanjälkesi

Siirry laskuriin

*Itämeri-jalanjäljen koko ja hyvityssumma ovat arvioita ja perustuvat Suomen ympäristökeskuksen ja Luonnonvarakeskuksen tutkijaryhmän laskelmien pohjalta vuonna 2017 julkaistuun tutkimukseen. Laskuri tehtiin yhteistyössä Helsingin Sanomien ja John Nurmisen Säätiön kanssa, ja sitä rahoittivat ympäristöministeriö ja maa- ja metsätalousministeriö.

Itämeri-jalanjälki - mikä se on?

Meistä jokainen jättää Itämereen jalanjäljen, toiset pienemmän ja toiset suuremman.  Yksittäisen ihmisen aiheuttama Itämeri-jalanjälki koostuu muun muassa ravinnosta, asumisen ja loma-asumisen jätevesistä, energian kulutuksesta, liikkumisesta sekä muusta kulutuksesta.

Ravinnekuormitus aiheuttaa Itämeren rehevöitymistä, joka kiihdyttää kasvien ja levien kasvua sekä Itämeren pohjan hapettomuutta. Jokakesäiset sinileväkukinnat ovat yksi näkyvimmistä rehevöitymisen merkeistä. Hyvä uutinen on se, että Itämeri on pelastettavissa. Toimia tarvitaan kuitenkin nyt. IItämeri-laskurin avulla voit selvittää kulutustottumustesi vaikutukset Itämeren ravinnekuormitukseen ja hyvittää jälkesi.

Oman Itämeri-jalanjäljen kokoon voi vaikuttaa elintapojen muutoksilla. Tehokkaimmin voit vaikuttaa ruokavaliolla: enemmän kasviksia ja kestävästi pyydettyä Itämeren kalaa, vähemmän lihaa sekä maitotuotteita, niin Itämeri kiittää!

Tutustu arjen Itämeri-tekoihin

Ihmisen vaikutus mereen on kuitenkin enemmän kuin meidän vaikutuksemme Itämeren ekologiseen tilaan. Meren tila on ihmisen ja meren vuorovaikutuksen tulos ja  jalanjälkemme näkyvät myös Itämeren historiassa: merenpohjan hylyissä, saariston elämässä, majakan valoissa, taiteessa ja harrastuksissamme.  Meren tarinan ja historian tunnetuksi tekeminen on tärkeää, sillä samalla opimme ymmärtämään, miksi ainutlaatuista Itämertamme pitää suojella.

Tätä kaikkea John Nurmisen Säätiön hankkeet ovat pelastamassa. Jo 10 eurolla on suuri vaikutus.

John Nurmisen Säätiö – Itämeren suojelua ja kulttuuritekoja

John Nurmisen Säätiön missio on pelastaa Itämeri ja sen perintö tuleville sukupolville. Säätiö toteuttaa tuloksellisia ja konkreettisia Itämeren pelastustoimia sekä varmistaa, että meren tarinat välittyvät eteenpäin jälkipolville.

Säätiö on vuosina 2005–2018 käynnistänyt yli 30 Puhdas Itämeri -hanketta, joista 21 on saatu päätökseen. Yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa pelkästään Suomenlahdella on leikattu vajaassa 10 vuodessa merta rehevöittävää fosforikuormitusta jopa 75 prosentilla. Säätiömme on myös palkittu tiedon välittäjä ja merellisen kulttuurisisällön tuottaja. Olemme julkaisseet noin 40 meren tarinoista kertovaa kirjaa, järjestäneet lukuisia näyttelyitä ja tapahtumia sekä luoneet yhdessä merimuseoiden kanssa merellisen kulttuurin aarreaitan, Loki-verkkopalvelun. Kampanjan tuotot ohjataan John Nurmisen Säätiön toimintaan puhtaan Itämeren ja elävän merikulttuurin hyväksi.

LISÄTIETOA LAHJOITUSTAVOISTA

TUTUSTU KÄYNNISSÄ OLEVIIN HANKKEISIIN TÄÄLLÄ

Olet nyt varjossa ""Staging"". Poistu