16.11.2017

Taidehistorioitsija Markku Valkonen ja ekologi Pekka Niemelä vaeltavat maisemaan – Tiede ja taide kohtaavat John Nurmisen Säätiön syksyn kirja-aarteessa

Suomalainen tieto- ja taidekirja tekee uuden aluevaltauksen tuoreen suurteoksen Vaelluksia maisemaan – Taiteen mestarit meren äärellä myötä. Teoksessa tarkastellaan kahden tieteenhaaran, taidehistorian ja luonnontieteen, vuorovaikutusta ja jalanjälkeä maisemataiteessa. Kirja kuvaa miten luonnonolot ja ihmisen toiminta, kuten metsien hakkuut ja karjanlaidunnus, heijastuvat maisemataiteeseen.

Näin laajaa ja pitkän historiallisen aikakauden kattavaa tarkastelua luonnonhistoriallisten muutosten ja taiteen vuorovaikutuksesta ei ole aiemmin julkaistu. Tulkkeina toimivat molempiin aihepiireihin syvällisesti perehtyneet kulttuuritoimittaja, emeritusmuseojohtaja, tietokirjailija Markku Valkonen sekä biodiversiteetti- ja ympäristötieteen emeritusprofessori Pekka Niemelä. Arvovaltaisista matkaoppaista huolimatta kirja ei kuitenkaan ole suunnattu tieteentekijöille, vaan taiteen, taidehistorian ja luonnon ystäville.

Meren ja kiven dialogi näkyy litoraalimaisemassa

Tekijät toteavat, että meren ja kiven dialogi on Euroopan maalaustaiteen loputtomien merimaisemien ja rannikon kuvien tärkein yhteinen nimittäjä. He lanseeraavat litoraalimaiseman käsitteen, johon yhdistyvät meri- ja rantamaisemat. Litoraalimaisema korostaa maisemaelementtien ekologista vuorovaikutusta ja sen merkitystä historian eri vaiheissa. Maalaus ei pelkästään kuvaa maisemaa, vaan taiteilija kutoo siihen oman käsityksensä maailmasta. Taide on historian peili, mutta se ei koskaan ole suora kuva todellisuudesta.

Kirja kuljettaa lukijan – ja katselijan – varhaisesta Mesopotamiasta 1900-luvun Eurooppaan, erityisesti merellisiin maisema-aiheisiin ja rantavyöhykkeiden tutkimattomiin tarinoihin. Samalla kun Vaelluksia maisemaan -teos tarjoaa ainutlaatuisen elämysmatkan luonnon ja ihmisen muovaaman maiseman estetiikkaan, se esittelee kuvataiteen avulla ihmisen ja luonnon vuosisatojen saatossa aiheuttaman rannikoiden maisemamuutoksen. Ekologian ja kulttuurin symbioosi kulkee punaisena lankana läpi kirjan. Teemoina ovat myös historiallisesti merkittävä ”maailman parhaan laivapuun” eli setrin kohtalo ja aikamatka antiikin maisemaan Odysseuksen harharetkiä seuraten. *

Taideteosten juhlaa

Vaelluksia maisemaan -teoksen kuvitus on kerätty eurooppalaisista taidemuseoista. Caspar David Friedrichin kuuluisa maalaus Rügenin saaren valkeanhohtoisilta liitukivikallioilta on yksi kirjan lähtökohdista. Se on romantiikan aikakauden merkittävimpiä maalauksia monikerroksisen vertauskuvallisuutensa ansiosta, mutta se on antanut myös perustelun kirjan maantieteelliselle rajaukselle: erityisesti Euroopan läntiset osat lepäävät valtavan kalkkikivilaatan päällä. Laatan reunat, ns. litoraalivyöhyke, on yksi maisemamaalauksen tärkeimmistä aihepiireistä samalla kun se nivoutuu niin ihmisen varhaisevoluutioon kuin ihmiskunnan historian myöhempiin vaiheisiin.

Monet litoraalimaisemat, kuten tanskalaisen mestarin Peder Severin Kröyerin vedessä pulikoivia poikia kuvaava maalaus, viittaavat tiedostamatta ihmislajin varhaiseen, veden äärellä tapahtuneeseen evoluutiovaiheeseen. On esitetty, että ihmisen monet morfologiset erityispiiteet, kuten ihon karvattomuus ja vahva mieltymys rantaelämään, selittyisivät tällä evoluutiovaiheella.

Yksi kirjan suurista mestareista on William Turner, merimaisemien lyömätön mestari. Hänen maalauksensa Trafalgarin taistelussa kunnostautuneen H.M.S. Temerairen viimeisestä matkasta on verraton kuva käänteentekevästä muutoksesta: pieni höyrylaiva kuljettaa valtavan H.M.S. Temerairen romutettavaksi. Konevoima on syrjäyttänyt tuulienergian ja industrialismi puskee ihmiskunnan uuteen geologiseen aikakauteen – antroposeeniin, jossa ihmisen teot ovat merkittävin maapallon luonnonolosuhteita muovaava tekijä.

Vuonna 1992 perustetun John Nurmisen Säätiön missio on pelastaa Itämeri ja sen perintö tuleville sukupolville. Säätiön julkaisu- ja näyttelytoiminta keskittyy merenkulun, löytöretkeilyn ja kartografian historiaan ja tunnetuksi tekemiseen. Toiminnan tukena ovat laajat meritaide-, meriantiikki- ja antiikkikarttakokoelmat. Säätiö julkaisee aihetta käsitteleviä tietokirjoja sekä ylläpitää kaikille ilmaista Loki-verkkopalvelua. www.johnnurmisensaatio.fi

Lisätiedot:

Annamari Arrakoski-Engardt
Asiamies
+358 (0)400 477 878
annamari.arrakoski-engardt(at)jnfoundation.fi

Anne Mäkijärvi (Kirjatilaukset ja kuvapyynnöt)
Myynti- ja markkinointipäällikkö
+358 (0)40 553 5835
anne.makijarvi(at)jnfoundation.fi
Kirjan voi tilata myös 17.11.2017 alkaen säätiön verkkokaupasta jnsshop.fi

*Toisin kuin voisi olettaa, metsät eivät olleet varhaisten maisemamaalausten keskeinen aihe. Odysseuksen harharetkiä kuvaavien roomalaisfreskojen tärkeimmät maisemat ovat paljaita rantakallioita. Se muistuttaa myös Euroopan metsäkatojen alkaneen jo antiikin aikana. Puuta tarvitseva ihminen kotieläimineen kalusi paljaaksi Kreikan ja Rooman rannikkoalueita. Ensimmäiset metsäkadot alkoivat kuitenkin jo paljon aikaisemmin Kaksoisvirtojen maiden sekä Egyptin korkeakulttuurien tyhjentäessä Libanonin mahtavia setrimetsiä.

Kustantajan kommentti

Vaelluksia maisemaan on kolmaskymmenesviides säätiön julkaisema kirja. Neuvonantajana kirjaprojektissa toiminut säätiön asiamies Annamari Arrakoski-Engardt toteaa: ”Säätiö tunnetaan kulttuuriteoistaan, joista tämä teos on tuorein esimerkki. Kirjan tekotapa oli poikkeuksellinen, ja sen takia lähtökohtamme oli tuoda se markkinoille numeroituna keräilypainoksena. Uskomme, että tämä ainutlaatuinen arvoteos löytää tiensä meren ja taiteen ystävien sohvapöydille ja kirjahyllyyn.”

Aiemmin syksyllä säätiö julkaisi Alpo Tuurnalan teoksen suomalaisten purjealusten historiasta. Arrakoski-Engardt kuvaa säätiön roolia suomalaisessa kustannusliiketoiminnassa: ”Genre, jossa toimimme, on suhteellisen kapea, mutta aiheita ja faneja riittää. Meillä on yleisö, jota haluamme palvella hyvin. Toki haluamme myös saada uusia ystäviä tälle tietokirjallisuuden slow foodille, jota todella tehdään ajan kanssa, suurella intohimolla ja rakkaudella. Tietokirjoja ei tehtailla vuodessa eikä parissa, vaan niiden kansien sisälle on monesti kasaantunut huikea määrä tutkimusta, elämää ja hiljaista tietoa. Haluamme kunnioittaa tätä käsityön leimaa.”

Vaelluksia maisemaan – Taiteen mestarit meren äärellä

Kirjoittajat: Markku Valkonen ja Pekka Niemelä
Neuvonantajat: Juha Nurminen, Annamari Arrakoski-Engardt
Kustannustoimittaja: Ilkka Karttunen
Kuvatoimittaja: Maria Grönroos
Graafinen suunnittelu ja taitto: Olavi Hankimo

Paino: Lönnberg painot, Helsinki 2017
ISBN: 978-952-9745-52-4
Koko: 250×315 mm
Sivuja: 288
Kuvia: 185

Tietokirja toimitetaan numeroituna painoksena omassa kotelossaan.
OVH: 299 € (sis. alv 10%)
Saatavilla: 17.11.2017 alkaen

Kansi: Adriaen van de Velde (1636–1672). Scheveningenin rantahietikon kuvaus. 1658.

Aiheeseen liittyvää

Olet nyt varjossa ""Staging"". Poistu