12.05.2016

Uusi Loki-palvelu kutsuu suomalaiset tallentamaan ja kokemaan merellistä kulttuuriperintöä

Tänään julkaistaan kaikille meren ystäville ja rannikolla lomaileville uusi yhteinen verkkopalvelu, Loki. John Nurmisen Säätiön ja suomalaisten merimuseoiden toteuttama maksuton verkkopalvelu opastaa merellisten retkien ja kesäisten rannikkoseikkailujen suunnittelussa sekä kulttuurihistoriallisen tiedonjanon sammuttamisessa.

Osoitteessa www.lokistories.fi sijaitseva palvelu kokoaa kartalle merenkulkijoiden ja merellisten organisaatioiden jakamia tarinoita, museoiden kiinnostavimpia sisältöjä sekä parhaita retkikohdevinkkejä Suomen rannikoilta ja saaristosta. Suomalainen rannikkoseutu on pullollaan kiehtovia majakkasaaria, muistomerkkejä, luonnonsatamia ja pieniä kotiseutumuseoita. Lokin avulla näihin kohteisiin voi tutustua vaikka kotisohvalta käsin. Jos matkakuume iskee, verkkokartta on hyödyllinen apuväline myös kesäisten saaristoreissujen tai veneretkien suunnittelussa, sillä Loki on suunniteltu palvelemaan selaajaansa myös erilaisilla mobiililaitteilla.

”Haluamme tuoda merellisen kulttuurin suomalaisten saataville entistä helpommalla, hauskemmalla ja monipuolisemmalla tavalla. Aiomme siksi koota kiinnostavimmat merikulttuuriin ja -historiaan liittyvät tarinat yhden osoitteen alle. Kesän aikana kartalle ilmestyy museo- ja retkikohteiden lisäksi muita rannikkoseudun palveluita, kuten ravintoloita”, asiamies Annamari Arrakoski-Engardt John Nurmisen Säätiöstä kertoo.

Ensimmäiset lokimerkinnät ovat muun muassa suomalaisten merimuseoiden, Yle Elävän arkiston ja Suomen majakkaseuran tekemiä. Museoiden ja muiden merellisten tahojen ohella kuka tahansa palveluun kirjautunut meren ystävä voi kiinnittää Lokin kartalle oman tarinansa.

Uusi kohtaamispaikka meren ystäville

Loki palvelee suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi sekä sisältää kaksi vaihtoehtoista karttanäkymää meriväylineen. Sosiaalisen median tavoin rakennetun palvelun käyttö on maksutonta ja sen tarkoitus on yleishyödyllinen.

”Projektin aikana on tullut selväksi, että meillä suomalaisilla riittää jaettavaksi mielenkiintoisia mereen liittyviä tiedonjyviä ja tarinoita. Siksi palvelusta on tehty kaikille avoin ja yhteisöllinen. Loki kutsuu mukaan kaikki meren salaisuuksista ja monimuotoisuudesta kiinnostuneet. Jos kartalle ei halua lisätä omaa tarinaa, kuvaa tai videota, palveluun voi tutustua selailemalla muiden tekemiä merkintöjä”, Arrakoski-Engardt kuvailee. ”Tällaiselle tiedon yhdessä kartuttamiselle ja joukkoistamiselle tuntuu olevan selkeä tarve, mutta ei valmiita kohtauspaikkoja, joten päätimme luoda sellaisen. Loki on laajempi kuin vaikkapa yksittäinen Facebook-ryhmä. Lokin merkinnät kiinnitetään karttaan ja ne löytyvät helposti hakutoiminnolla. Lokiin kutsutaan kaikki mukaan.”

Lokin yksi keskeinen tehtävä on pidentää ja syventää museokäyntiä. Palvelu julkistetaankin suuren yleisön käyttöön Merikeskus Forum Marinumin uuden ”Töissä merellä” -päänäyttelyn avajaisten yhteydessä 12.5.2016.

Loki on suunniteltu mahdollisimman helpon ja hauskan käyttökokemuksen ympärille. Lokimerkintöjen selailua rikastetaan tarjoamalla tietoja museoiden aukioloajoista sekä jakamalla arkistokuvamateriaalia muista rajapinnoista ja palveluista. Kesän aikana Lokin piiriin on tavoitteena saada 10 000 kävijää. Palvelua kehitetään palautteen ohjaamana ja kartalle kerätään kiinnostavaa sisältöä läpi kesäsesongin.

Kaksivuotisen projektin aikana toteutettu palvelu on tehty yhteistyössä John Nurmisen Säätiön sekä Ahvenanmaan merenkulkumuseon, Merikeskus Forum Marinumin, Rauman merimuseon sekä Suomen merimuseon kanssa. Palvelun toteutuksesta vastaa Futurice Oy ja sitä ovat rahoittaneet Jane ja Aatos Erkon Säätiö sekä Jenny ja Antti Wihurin rahasto.

Loki-palvelun taustalla on John Nurmisen Säätiön pitkäjänteinen Loki-hanke, joka on vuodesta 2013 tarkastellut kulttuuriperintökenttää digitalisaation tuomien mahdollisuuksien läpi, tavoitteenaan tuoda merellinen kulttuuriperintö suuren yleisön luo useammin, helpommin ja rikkaammin. Hankkeellaan John Nurmisen Säätiö pyrkii varmistamaan, että ihmisen suhde omaan kulttuuriperintöön ja ympäristöön pysyy elinvoimaisena. Loki on tarkoitus laajentaa vaiheittain palvelemaan koko kulttuurikenttää: sen toimijoita sekä sen kuluttajia eli suurta yleisöä – kulttuuriperinnön varsinaisia omistajia.

Lisätiedot ja lehdistömateriaali:

Loki-palvelu: www.lokistories.fi

Projektipäällikkö Anna Herlin, John Nurmisen Säätiö
puh. 040 654 0609, anna.herlin@jnfoundation.fi
https://www.johnnurmisensaatio.fi/category/merikulttuuri/lokikirjoituksia/

Asiamies Annamari Arrakoski-Engardt, John Nurmisen Säätiö
puh. 0400 477 878, annamari.arrakoski-engardt@jnfoundation.fi

Lisätiedot / merimuseoiden yhteyshenkilöt:

Suunnittelija Otto Holmborg, Merikeskus Forum Marinum
puh. 040 774 1194, otto.holmborg@forum-marinum.fi

Museolehtori Johanna Aartomaa, Suomen merimuseo / Suomen kansallismuseo
puh. 0295 33 6486, johanna.aartomaa@kansallismuseo.fi

Intendentti Heidi Viktorsson, Ahvenanmaan Merenkulkumuseo
puh. +358 18 19930, heidi@sjofartsmuseum.ax

Amanuenssi Paula Kupari, Rauman merimuseo
puh. 050 411 4189, kupari@rmm.fi

Loki esittelee merelliset sisällöt koko rannikon pituudelta, sekä kartalla että listalla.

Aiheeseen liittyvää

Olet nyt varjossa STAGING (Staging). Poistu