26.08.2019

Valintamme näkyvät Itämeressä

Kesä houkuttelee meitä vesistöjen ääreen. Jos meri voi hyvin, mekin voimme hyvin sen äärellä. Fortumin Business Manager Tuomas Åhlman kertoo yhteistyöstä John Nurmisen Säätiön kanssa ja pohtii arjen kestäviä valintoja, jotka tukevat Itämeren hyvinvointia.

Olen saariston lapsi ja vietän edelleen paljon aikaa ulkosaaristossa. Itämeri on tullut minulle tutuksi ja läheiseksi. Vuosien saatossa meren tila on muuttunut huonommaksi niin, että muutos on ollut helppoa havaita omin silmin.

Meren kunto näkyy esimerkiksi siinä, paljonko rakkolevää on, ja onko se puhdasta vai jonkinlaisen muhjun peitossa. Ja siinä missä rehevöityminen on aiheuttanut haittaa rakkoleville, sinilevän se on saanut lisääntymään räjähdysmäisesti. Vaikutukset ovat näkyneet myös kalakannassa. Kun olin pieni poika, saimme Itämerestä vielä kampelaa, mutta nykyisin siitä voi vain haaveilla.

Yhteinen huoli ja vastuu

Meidän Itämeren ympärillä asuvien on saatava muutos aikaan, sillä vanhaan malliin emme voi enää jatkaa. Voimme jokainen tehdä helposti valintoja, joilla on vaikutusta. Jo tuttu ja yleistyvä asia on jätteiden lajittelu niin kotona kuin mökilläkin. Hyvä esimerkki on muovin käyttäminen hyödyksi sen sijaan, että se ajautuu kuormittamaan luontoa. Merissä muoviroska on valtava ongelma, mutta käyttömateriaalina muovi on kestävää ja hyvin kierrätettävää. Fortumilla me panostamme vahvasti kiertotalouteen ja muovin hyödyntäminen uusiokäytössä tai energianlähteenä on yksi osa tästä kokonaisuudesta.

Kiinnostus aurinkosähköä kohtaan on selvästi lisääntynyt. Myös me sähkön myyjänä olemme halunneet olla puhtaan energian edelläkävijä. Tämän vuoksi olemme kehittäneet Aurinkovalinnan, jonka tuotosta osa ohjautuu John Nurmisen Säätiölle. Yhteistyö on meille luontevaa ja olen todella iloinen siitä, miten hyvin Aurinkovalinta on otettu vastaan. Yhä useampi kuluttaja haluaa tehdä hyvän teon ja kyselee oma-aloitteisesti ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja.

Omat arkiset valinnat

Teen myös omia valintojani harkitusti. Käytän puhtaasti tuotettua sähköä niin kaupungissa kuin mökilläkin ja liikun pääasiassa julkisilla ja pyörällä. Tällä hetkellä minulla ei ole autoa lainkaan. Ruokavalioni on kehittynyt yhä kasvispainotteisempaan suuntaan ja yhteistyö John Nurmisen Säätiön kanssa on lisännyt tietoisuuttani siitä, miten suuri merkitys ruokavaliolla on Itämeri-jalanjälkeemme. Aiheuttamamme ravinnekuorma on pienempi, kun vaihdamme lihan ja maitotuotteiden tilalle kasviksia ja esimerkiksi kestävästi pyydettyä Itämeren kalaa.

Fortum kannustaa myös työntekijöitään vastuullisiin valintoihin. Meillä on esimerkiksi ollut työmatkoihin liittyviä kampanjoita, joissa auton kotiin jättävä on saanut ilmaisen aamupalan. Ja pyöräilijöille on käytettävissä hyvät tilat niin pyörien säilytykseen kuin suihkussa käyntiinkin.

Itämeren hyväksi on tehtävä kaikki mahdollinen ja tässä työssä ei ole varaa viivytellä. Samalla kun Itämerta puhdistetaan hitaasti, ilmaston lämpeneminen kiihdyttää rehevöitymistä. Yhdessä voimme kuitenkin saada paljon hyvää aikaan.

 

Tuomas Åhlman,
Business Manager, Fortum

fortum.fi

Aiheeseen liittyvää

Olet nyt varjossa ""Staging"". Poistu