08.04.2022

Vuoden 2021 vuosikertomus julkaistu

John Nurmisen Säätiön vuoden 2021 vuosikertomus on julkaistu suomeksi. Vuosikertomus sisältää tilinpäätöksen lisäksi ajantasaista tietoa säätiön hankkeista ja toiminnasta sekä tuoreimmista tuloksista ja saavutuksista.

Tutustu vuoden 2021 vuosikertomukseen
Kaikki John Nurmisen Säätiön vuosikertomukset
Voit tilata painetun vuosikertomuksen osoitteesta oona.piiroinen(at)jnfoundation.fi

TOIMITUSJOHTAJAN KATSAUS VUOTEEN 2021
Puhdas meri mahdollistaa kukoistavan kulttuurin

Meri on aina ollut olennainen osa suomalaisten identiteettiä ja jokaisella meistä on omanlaisensa suhde mereen. Meri voi merkitä esimerkiksi vapautta, seikkailua, elinkeinoa, luonnon kauneutta, historiaa. Vaikka suhde Itämereen on ihmisestä riippuen erilainen, voi se kukoistaa vain, jos meri voi hyvin. Sinilevälautat eivät kutsu viihtymään veden äärelle ja moni merestä kumpuava elinkeino kärsii ympäristökriisin mukana.

Me tarvitsemme Itämerta ja Itämeri meitä. Meri voi huonosti – se on rehevöitynyt ja sitä uhkaa luontokato. Mutta vielä ei ole liian myöhäistä muutokselle. Käännös parempaan palkitaan moninkertaisesti: pelastamalla Itämeren luonnon pelastamme myös sen ympärille kietoutuvan kulttuurin.

Voimme parhaiten pelastaa Itämeren estämällä ravinteiden, erityisesti fosforin, pääsyn mereen. On tehtävä konkreettisia muutoksia ravinteiden syntymisessä, käyttämisessä, kierrättämisessä ja kuljetuksessa. Esimerkiksi kotieläintiloilla syntyvä lanta ja siitä aiheutuva alueellinen ravinneylijäämä on keskeinen syy maatalouden vesistökuormitukselle. Ravinteet on ohjattava sinne, missä niistä on hyötyä haitan sijaan. Tähän juurisyyn ratkomiseen panostimme vahvasti vuonna 2021 Lantakierrätyshankkeessamme. Konkreettisen hanketyön ohella pyrimme vaikuttamaan poliittiseen päätöksentekoon, jotta ongelmalle saataisiin pitkäkestoinen ja tehokas ratkaisu lantafosforin kierrätystuen avulla.

Fokuksenamme on siis fosfori ja sitä olemme vähentäneet onnistuneesti muissakin vuoden 2021 hankkeissamme: olemme muun muassa hoitokalastaneet särkeä, niittäneet rantaruovikkoa sekä ratkoneet lannoitekuljetuksiin ja biokaasuun liittyviä päästöriskejä. Lisäksi käynnistimme uuden metsätalouden ravinnepäästöihin puuttuvan VALVE-hankkeen.

Itämeren hyvinvoinnin lisäksi hankkeemme pyrkivät turvaamaan merellisen kulttuurin elinvoiman. Jaoimme vuonna 2021 aktiivisesti Itämerta koskevaa tietoa niin uusien kirjojen kuin näyttelyiden, podcastien ja tapahtumien muodossa. Podcasteissa ja diginäyttelyissä herätimme mereen liittyvät muistot ja unelmat uudelleen eloon. Kirjamme avasivat kansainvälistä ja suomalaista merentutkimusta, Luoteisväylän löytöretkiä, saaristomme luontoa ja Suomenlahden unohtunutta historiaa.

Meren tarinan tunnetuksi tekeminen on tärkeää, sillä samalla opimme ymmärtämään, miksi ainutlaatuista Itämertamme pitää suojella. Toiveenamme on, että mahdollisimman moni löytäisi oman Itämeri-suhteensa ja osaisi nauttia meren luomista mahdollisuuksista.

Jatkamme vuonna 2022 sinnikästä työtämme meren pelastamiseksi. Tätä työtä olemme tehneet jo pitkään: säätiö juhlistaa vuonna 2022 kolmekymmenvuotistaipalettaan. Yksi juhlavuotemme tavoitteista on herättää aktiivista yhteiskunnallista keskustelua Itämerta koskevista ajankohtaisista teemoista. Tätä pyrkimystä edistämme muun muassa uuden Itämeri puhuu -keskustelusarjan avulla.

Konkreettisia merenpelastustuloksia tai mahdollisuutta jakaa Itämeren sanomaa ei syntyisi ilman yhteistyötä. Haluankin lopuksi kiittää kaikkia Itämeren sanansaattajia, työmme mahdollistavia lahjoittajia sekä hankkeidemme lukuisia sidosryhmiä. Teidän ansiostanne Itämeren horisontissa siintää toivo entistä puhtaammasta ja kulttuuriltaan rikkaammasta kotimerestä.

Annamari Arrakoski-Engardt
John Nurmisen Säätiön toimitusjohtaja

Annamari Arrakoski-Engardt Kuva Atelier Aino
Kuva Atelier Aino
John Nurmisen Säätiön vuosikertomus 2021

Aiheeseen liittyvää

Olet nyt varjossa ""Staging"". Poistu