12.11.2020

Kutsu keskustelutilaisuuksiin: Kalasta ja kipsistä läpimurtoja Itämeren suojeluun

Tervetuloa kuulemaan kahdesta Itämeren suojelulle ratkaisevasta hankkeesta sekä niissä havaituista haasteista ja johtopäätöksistä. John Nurmisen Säätiön järjestämissä verkkotapahtumissa kuullaan alojensa huippuasiantuntijoita sekä poliittisia päättäjiä.

27.11.2020 kello 8.30–10.30
Roskakalasta ruokakauppojen rokkitähdeksi?

Kaupallistamisen haasteet hoitokalastuksessa

Itämeri ja monet sisävedet kärsivät liiallisesta ravinnekuormituksesta. Kotimaisen kalan, kuten särjen, lahnan ja silakan syöminen on kustannustehokas keino kierrättää ravinteita pois vesistöistä. Kotimainen villikala tarjoaa terveellisen ja ympäristöystävällisen proteiininlähteen.

Miksi hoitokalastussaaliita kaadetaan edelleen kompostiin, vaikka särjen ja lahnan kysyntä on jo kasvanut? Miten hoitokalastus voidaan saada kaupallisesti kannattavaksi ja mitä kaupallistamisesta on jo opittu?

Ympäristöministeriön, Luonnonvarakeskuksen, maa- ja metsätalousministeriön sekä John Nurmisen Säätiön asiantuntijat kokoontuvat pohtimaan, miten saisimme vajaasti hyödynnetyn kalan vedestä ruokakauppojen hyllyille ja sieltä kuluttajien lautasille. Katso puhujat ja tarkempi ohjelma täältä.

Ilmoittaudu mukaan 25.11. mennessä tästä linkistä. Osallistumislinkki lähetetään ilmoittautuneille viimeistään 26.11.


1.12.2020 klo 14.00–16.00
Kipsikäsittelyn tulevaisuus maatalouden ravinnevalumien hillitsijänä

Viidessä vuodessa peltojen kipsikäsittely on todettu toimivaksi ja tehokkaaksi vesiensuojelutoimeksi, mutta sen tulevaisuus on silti hämärän peitossa. Miten turvataan tehokkaan vesiensuojelutoimen jatko Suomessa ja muualla Itämeren alueella? Jatkuuko kipsikäsittelyn rahoitus? Aiheesta keskustelemassa joukko päättäjiä ja alan asiantuntijoita, mm. Helsingin yliopiston ympäristöekonomian professori ja Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen.

Mitä Vantaanjoella opittiin? Tapahtumassa kuullaan tutkimustuloksia Vantaanjoen kipsihankkeesta sekä kipsikäsittelyn tehokkuudesta verrattuna muihin vesiensuojelutoimiin. Tilaisuuden järjestävät John Nurmisen Säätiö, Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys, Suomen ympäristökeskus ja Helsingin yliopisto.

Ilmoittaudu mukaan 29.11. mennessä tästä linkistä.

Lisätietoja ja median ilmoittautumiset:

Tuula Putkinen
Viestintäjohtaja, John Nurmisen Säätiö
puh. +358 (0)400 907 809
tuula.putkinen (at) jnfoundation.fi

John Nurmisen Säätiö – Itämeren suojelua ja kulttuuritekoja
Vuonna 1992 perustetun John Nurmisen Säätiön tavoite on pelastaa Itämeri ja sen perintö tuleville sukupolville. Säätiö on kulttuuriteoistaan palkittu tiedon välittäjä ja merellisen sisällön tuottaja. Säätiön Puhdas Itämeri -hankkeissa parannetaan Itämeren tilaa konkreettisilla, mereen kohdistuvaa kuormitusta ja ympäristöriskejä vähentävillä toimilla.
www.johnnurmisensaatio.fi

Aiheeseen liittyvää

Olet nyt varjossa ""Staging"". Poistu