15.10.2018

ELO stiftelsen matkulturpris 2018 går till John Nurminens stiftelsens Närfiskprojekt och till restaurang Nolla

ELO-stiftelsens Flygande tallrik (Lentävä Lautanen) matkulturpriser delades i år ut till två banbrytare inom finsk matkultur, John Nurminens Stiftelses Närfiskprojekt och restaurangen Nolla. Närfiskprojektets mål är att främja användningen av inhemsk underutnyttjad mörtfisk för livsmedelsbruk i Finland. Restaurang Nolla är Nordens första riktiga matavfallsfria restaurang, som fokuserar på den bästa lokala ekologiska produktionen.

John Nurminens stiftelsens Närfiskprojekt – den välsmakande mörtfisken för nyttobruk

John Nurminens stiftelsens Närfiskprojekt bidrar till att minska eutrofieringen av kustvatten och blågröna alger samtidigt som projektet ger fiskare nya verksamhetsmöjligheter, samt gör hälsosam inhemsk mat tillgänglig för konsumenterna. Hållbar fångst av mörtfisk ökar även levnadsutrymmet för andra fiskar i vattenområdena genom att balansera fiskebeståndens struktur. “Detta år fiskade projektets fiskare sammanlagt 200 000 kg mört och braxen, och med fångsten lyfte de upp 1,5 ton fosfor, som ökar algernas tillväxt, från havet”, berättar projektets projektchef Miina Mäki.

“Ett av de viktigaste målen för John Nurminens stiftelsens Närfiskprojekt, att hämta hållbart fångad inhemsk mörtfisk till konsumenternas tallrikar, förverkligades förra året, när de i samarbete med Kesko fick Pirkka Skärgårdsfiskbiffar, tillverkade av Skärgårdshavets braxen, till försäljning. Att äta fisk som har fångats i Östersjön på ett hållbart sätt, är en smart och välsmakande miljögärning”, fortsätter Mäki.

Närfiskprojektet avslutas i slutet av år 2019. “ Det finns fortfarande osäkerheter i produktionskedjan, och många små aktörer medverkar. Under det kommande året är ett av våra största mål att säkerställa att de hållbara Närfiskprodukterna finns kvar i butikerna även efter att projektet har avslutats. Förstärkning av efterfrågan och konsumenterna spelar en viktig roll för att uppnå detta mål, och detta pris stöder detta på ett fint sätt, “sammanfattar Mäki när hon tar emot matkulturpriset.

Restaurang Nolla – strävar till noll matavfall genom att servera ekologiskt producerad närmat

Målet för restaurang Nolla som strävar till nollavfall och är belägen i Helsingfors, är att förändra hela restaurangfältet. Restaurangens grundares Carlos HenriquesLuka Balac ja Albert Franch önskan om en egen avfallsfri restaurang uppstod på grund av frustration gällande restaurangers sätt att behandla avfall. Genom direkt samarbete med producenter, designers, ingenjörer och arkitekter strävar restaurang Nolla till att minska mängden avfall från allt från råvaror och förpackningsmaterial ända till minimering av vatten- och energieffektivitet. Den välsmakande maten tillagas med säsongsbetonade råvaror och på vinlistan finns ekologiskt producerade viner från små producenter. “Det är en stor glädje att vara ett skyltfönster för de finska toppråvarorna i ett nytt ljus”, berättar Luca Balac.

“Den finska matkulturen utvecklas i en väldigt snabb takt tack vare de ambitiösa proffsens visioner och samarbete. Utöver våra egna handlingar vill vi inspirera och utmana andra aktörer till att minska avfall. Då och då får vår restaurang besök av kända topp kockar, som vågar ta emot vår utmaning. En avfallsfri inställning innebär att lära sig, dela information och att göra tillsammans, men lika mycket är det roligt och även lönsamt”, konstaterar Luka Balac.

Flygande tallriken -matkulturpris

Målet med priset som ELO-stiftelsen delar ut varje år är att demonstrera den finska matkulturens mångfald genom gärningar och aktörer. Med priset lyfter ELO-stiftelsen, dvs. stiftelsen som främjar den finska matkulturen, fram banbrytare som ökar attraktionskraften hos vår matkultur både hos oss och runtom i världen. Pristagarna av de årliga Flygande tallrik (Lentävä lautanen) -prisen väljs av ELO-stiftelsens styrelse, som består av ordförande Leena Saarinen, vice ordförande Heikki Antolainen, samt Kasperi SaariMaria PlantingHarri KoskinenLasse LehtinenAri LahtiRafaela SeppäläPekka TeräväVesa LehtoAki Wahlman och Heikki Valkama.

Mer information

ELO-stiftelsen
VD Bettina Lindfors
040 920 9810
bettina.lindfors(at)elo-saatio.fi

John Nurminens Stiftelsens Närfiskprojekt
Projektchef Miina Mäki
050 576 3298
miina.maki(at)jnfoundation.fi

Restaurang Nolla
Luka Balac
044 334 4439
info(at)restaurantnolla.com

Bilderna från ELO-Galan 12.10.2018 uppdateras här. (Fotograf Emilia Kangasluoma)

Nyhetsbrevets bild: Vinnarna av Flygande tallrik (Lentävä lautanen) -matkulturpriset är John Nurminens Stiftelsens Närfiskprojekt och restaurang Nolla. På bilden Miina Mäki från John Nurminens Stiftelsens Närfiskprojekt, Luca Balac från restaurang Nolla och Bettina Lindfors från Elo-stiftelsen. Fotograf Emilia Kangasluoma.

Relaterade länkar

Your current shadow instance is STAGING (Staging). Exit