09.06.2017

Idag startar Lokis navigeringstävling med sex båtlag som tar sikte på den finländska skärgården!

I sommar deltar sex båtlag i Lokis lekfulla navigeringstävling som för dem till de mest intressanta platserna i den finländska skärgården. Navigering är en del av sommarens program på den webbaserade tjänsten Loki, som John Nurminens Stiftelse upprätthåller. 

Tio fascinerande båtdestinationer i den finländska skärgården har valts ut för navigeringstävlingen, och hela idén går ut på att besöka minst fem av dem medan tävlingen pågår. Väl framme i destinationen ska varje båtlag tillsammans söka upp kontrollen, utföra uppgiften och registrera utförandet som en loggboksanteckning i Loki.

Havets vänner och semesterfirare kan sedan med hjälp av logganteckningarna följa med hur de tävlande båtlagen far kors och tvärs i skärgården, och samtidigt passa på att få besökstips för sin egen semester. Visste du till exempel att bara några kilometer från gästhamnen Pakkahuone ligger konsthuset Pilvilinna som har målats med naivistiska konstverk från golv till tak. Eller att det sägs att Älgsjö gästhamn har skärgårdens bästa buffé när det gäller rawfoodtårtor? Navigeringstävlingen avslöjar detta och många andra av skärgårdens hemligheter.

Tävlingens huvudvinst är ett presentkort på 250 euro för anskaffning av John Nurminen Marines båtprodukter och den vinsten går i slutet av sommaren till det båtlag som fått mest publikröster.

”Tre segelbåtar och tre motorbåtar tävlar i den finländska skärgården och den skarpsynta känner igen dem på Loki-vimpeln som vajar på båtarna”, säger Anna Herlin, projektchef på Loki.

Snabbheten har även avgörande betydelse. Det båtlag som först navigerar sig fram till alla tio Loki-destinationer hedras med ett överraskningspris! Tävlingen inleds idag måndagen den 5 juni och pågår fram till den 13 augusti.

Tipsbank och gemenskap för havets vänner

Tävlingsarrangören Loki är en maritim tjänst och social gemenskap som upprätthålls av John Nurminens Stiftelse. I den webbaserade tjänsten finns en karta med alla Finlands gästhamnar och på den har även havets vänner och maritima aktörer skrivit in hundratals logganteckningar med historier, intressanta fakta och tips på utflyktsmål.

”Vem som helst kan ansluta sig till Loki-gemenskapen och skriva in sin egen logganteckning på kartan. Förhoppningsvis antecknas många tips på den kartan i sommar till glädje för alla som rör sig vid och på havet”, konstaterar Herlin.

Det är avgiftsfritt för såväl privatpersoner som organisationer att skapa en Loki-profil och göra logganteckningar. Man behöver inte registrera sig för att se på kartan.

Destinationshamnarna i Lokis navigeringstävling:

 • Älgsjö gästhamn, Ingå
 • Jussarö gästhamn, Raseborg
 • Mathildas Marina, Salo
 • Örö, Kimitoön
 • Bodö, Pargas
 • Själö, Pargas
 • Utö, Hannas Horisont, Pargas
 • Nådendals gästhamn, Nådendal
 • Peterzens, Gustavs
 • Gästhamnen Pakkahuone, Nystad

Båtlagen i Lokis navigeringstävling:

 • M/s Apollo med besättning som består av kapten Järvi, båtsman Anu samt Mauno och Urho. ”Under flera färder plöjer vi stäven genom Östersjöns vågor med den erfarna järnladyn, som visserligen är av plast men attityden är som hos en järnlady.
 • Sirius Starlight med besättningen Timo, Mari & barnen Nemo och Peppe. ”I pentryt på Sirius Starlight tillreds läcker, mättande mat och av naturens gåvor i så stor utsträckning som möjligt. Förra sommaren blev det läckerheter av bland annat Jurmos strandkål samt räkor och blåmusslor från Östersjön som våra jungmän samlade på de renaste av stränder”
 • Pink boat, “Pinky”, med besättningen Jarkko, Heini, Matti & Ella.” Pinky, som blev köpt för en euro av en tidigare flickvän, är som båtarnas chihuahua, det vill säga liten till storleken men lynnet och attityden är som hos en oceanernas vakthund!”
 • S/y Meripähkinä med besättningen Aino, Amalia, Elina J. & Elina R. ”Med attityden gör det själv och som självlärda båtmekaniker har vi lyckats skapa komiska situationer och väcka munterhet bland båtgrannar men vi har ändå alltid till slut klarat projekten.”
 • Aallonharjalla / Bayliner 2651 med besättning, Jussi, Katariina & båthunden Enzo. ”Vi är en aktiv, humoristisk och nyfiken trio. Kulinariska njutningar och fotografering hör till vårt båtliv. Vi kockar ombord men använder oss även av den service som finns i hamnarna.”
 • S/y Sjöspöket med besättning som består av kommodor Kaira, styrman Netta samt unga matroserna A. K. ettan & A. K. tvåan. Ombord finns också ”en svensk vit båthund, som tror sig vara en stor sjöfarare och hjälte som seglat de sju haven, men håller sig snällt på bryggan när havsvattnet stänker mot strandstenarna.”

Lokis navigeringstävling pågår 5.6–13.8.2017. Följ med tävlingen i webbtjänsten Loki samt via Lokis kanaler på de sociala medierna, Twitter och Instagram, med #lokinavigointi. De tävlandes logganteckningar delas aktivt på Lokis Facebooksidor, liksom intressanta tips om destinationshamnar och städer som ingår i Lokis navigeringstävling.

Webbtjänsten Loki: www.lokistories.fi
Loki på Facebook:
www.facebook.com/lokistories
Loki på Twitter och Instagram: @lokistories

Mer information:

Oona Lavonsalo
Informatör, John Nurminens Stiftelse
oona.lavonsalo(at)jnfoundation.fi
+358 (0)50 434 4879

Anna Herlin (fr.o.m. 12.6.2017)
Projektchef, Loki-projektet
anna.herlin(at)jnfoundation.fi
+358 (0)40 654 0609

John Nurminens Stiftelse grundades 1992. Stiftelsens mission är att rädda Östersjön och dess kulturarv för de kommande generationerna. Målet för stiftelsens projekt för Ett Rent Östersjön är att förbättra Östersjöns tillstånd med hjälp av sådana konkreta åtgärder, som minskar belastningen på och miljöriskerna för havet. Stiftelsens förlags- och utställningsverksamhet fokuserar på sjöfartens, upptäcktsresornas och kartografins historia samt på att göra dessa kända. Till stöd av sin verksamhet har stiftelsen omfattande samlingar av marin konst, marina antikviteter och antika kartor. Stiftelsen publicerar faktaböcker samt upprätthåller den kostnadsfria webbtjänsten Loki. www.johnnurmisensaatio.fi/sv

Relaterade länkar

Your current shadow instance is STAGING (Staging). Exit