23.09.2014

Kirsi Sormunen och Östersjön

MinaJaItameri_Kirsi-Sormunen240x411pxÖstersjön spelar en viktig roll i Kirsi Sormunens liv. Hon är direktör för hållbar utveckling vid Nokia och har bott största delen av sitt liv nära havet i Esbo. Kirsi njuter av att motinera vid havet: på somrarna gillar hon att bada vid olika sandstränder i huvudstadsregionen, och på vårarna och höstarna erbjuder strandvägarna bra rutter för långa promenader och cykelturer. Kirsi tycker att det bästa på vintern är de härliga skidturerna på havsisen. Utöver friluftslivet gillar Kirsi också inhemsk fisk. Hon är lycklig över att fisken åtminstone tillsvidare inte verkar ta slut i våra hav.

Kirsi tror att många blir överraskade över att Östersjön för tillfället är en av de mest förorenade haven i världen. För henne själv klarnade det hur det är fatt med Östersjön i dag under en båtresa tillsammans med familjen från Helsinfors till Tallinn i juni 2003. Hon hade dessförinnan varit stationerad utomlands i fyra år. I stället för att de skulle ha fått njuta av ett vackert landskap och klart vatten på samma sätt som tidigare, plöjde båten under nästan hela resan genom en tjock alggröt, där man inte alls kunde urskilja något vatten. Denna erfarenhet fick Kirsi att fundera på vad hon själv skulle kunna göra för att skydda Östersjön. Hon är övertygad om att såväl länderna, företagen, jordbrukarna, båtfolket som medborgarna måste göra insatser för att rädda Östersjön från en slutlig ”död”.

Nokia stödde projekten för Ett Rent Östersjön redan från början. Detta uppfattades som ett naturligt objekt för ett företag som i övrigt hade satsat på arbetet för Östersjön. I de projekt för miljöskydd som Nokia stöder värdesätter företaget konkreta mål och långsiktiga effekter, och dessa båda förverkligas väl i arbetet vid John Nurminens Stiftelse. Stödet för liknande miljöskyddsprojekt är en del av Nokias företagsansvar i alla de länder där företaget har verksamhet.

Relaterade länkar

Your current shadow instance is STAGING (Staging). Exit