26.03.2020

Ympäristötarkastajan matkassa

Kaupungin ympäristötarkastaja vetää kenkiä jalkaan. Tänään on valvontaohjelman mukaan vuorossa määräaikaistarkastus autokorjaamoon, jonka yhteydessä toimii myös autopesula. Korjaamolla käydään viranomaisvierailulla säännöllisin väliajoin tarkastamassa, että ympäristöasiat ovat kunnossa. Yleensä tällaiset vierailut hoituvat hyvässä yhteishengessä, uusia yrittäjiä voidaan ensimmäisellä valvontakäynnillä myös neuvoa oikeista käytännöistä.

Tarkastaja huomaa seinustalla pesuainetynnyrin ja huomauttaa, ettei pesuainetiivisteen kaltaisia vaarallisia kemikaaleja saisi säilyttää tilassa, josta aine voi kaatuessaan päästä viemäriin. Huoltamoyrittäjä pahoittelee ja selittää, että tynnyri tuotiin juuri, eikä sitä ole ehditty vielä siirtää kemikaalivarastoon ja johdattelee tarkastajan kurkistamaan varastoon.

Huoneessa on hieman hämärää, mutta silti näkee, ettei varastohuoneessa ole lattiakaivoa, joten pesuainesäiliön kaatuessa ei ole vaaraa, että aine pääsisi viemäriin. Seinustalla on lisäksi säkki imeytysainetta vahinkojen varalle. Tarkastaja huomauttaa, että vielä helpompaa vahinkotilanteiden hallinta on, jos säiliöt olisivat altaassa, josta pesuaine on helppo kerätä pois. Eikä kaatunutta ainetta tietenkään saa kaataa viemäriin!

Korjaamon puolella näyttää siistiltä. Lattiakaivojen tarkastelu paljastaa, että kaikissa kaivoissa on sulkuventtiili, joilla aineiden pääsy viemäriin voidaan tarvittaessa estää. Näin sen pitää ollakin! Tämä rakennus on suhteellisen uusi, joten turvallisuus- ja ympäristönäkökohdat on otettu hyvin huomioon. Vanhemmassa rakennuksessa tavalliset viemärit voidaan esimerkiksi sulkea esimerkiksi tiiviillä sulkukansilla ja estää siten öljyn, jarrunesteiden ja muiden vaarallisten aineiden pääsy viemäriin.

Mutta entä jäteöljyt? Minne ne laitetaan? Huoltamoyrittäjä näyttää säiliön, jonne jäteöljyt kerätään. Se on moderni ja asianmukainen, jätehuoltoyritys käy tyhjentämässä säiliön tarvittaessa ja vie öljyn asianmukaisesti hävitettäväksi.

Tarkastaja kiittää ja lupaa palata asiaan seuraavan tarkastuksen tullessa ajankohtaiseksi. Toimistolla tarkastajamme vaihtaa kengät sandaaleihin, hakee kupin kahvia ja naputtelee koneelle tarkastuskertomuksen. Kaikki kunnossa, ei huomautettavaa!

Miitta Rantakari, projektikoordinaattori, Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut

Blogikirjoitus on osa #BEST_BalticSea -viestintäkampanjaa. Teollisten jätevesien käsittely on yhä suuri haaste. Niitä johdetaan ilman esikäsittelyä kunnallisille puhdistamoille, jolloin puhdistustulos voi heikentyä. Onneksi monet suomalaiset yritykset ovat kehittäneet hyviä käytäntöjä esikäsitelläkseen jätevetensä tai vähentäneet niiden syntyä ennen jätevedenpuhdistamolle johtamista. Esittelemme yritysten esimerkillisiä ratkaisuja, seuraa sisältöjä somessa  16.3.-9.4.2020 tunnisteella #BEST_BalticSea.

Aiheeseen liittyvää

Olet nyt varjossa ""Staging"". Poistu