10.03.2016

Östersjön får kompositören och dirigenten Esa-Pekka Salonen att minnas sina rötter

Kompositören och dirigenten Esa-Pekka Salonen är en erfaren beskyddare av Östersjön

Trots att Los Angeles har blivit min hemstad, finns mina rötter alltid kvar i min födelsestad Helsingfors. Östersjön finns i min kropp, som en hud, och att Östersjön skyddas är oerhört viktigt för mig. Även om jag inte kan tänka på Östersjön varje dag, ger jag gärna mitt ansikte och min röst till Östersjön och till dem som arbetar för den.  Jag är glad att jag kan vara delaktig genom att göra något meningsfullt i det hörn av världen som jag kommer ifrån – och som jag återkommer till på regelbunden basis. Östersjön är för mig det marina Helsingfors, avslappning i vårt sommarställe i Sibbo och möten i Stockholm i augusti. Listan kan göras lång.

Jämfört med Stilla havet är det känsliga Östersjön, som belastas av flera länders invånare, en sårbar, grund pöl med lite vatten. Min generation och generationerna innan oss insåg inte hur sårbart havet är, utan det ansågs tåla nästan precis vad som helst. Idag gottgör man för tidigare synder samtidigt man säkerställer att havet inte längre behandlas lika oansvarigt.

Östersjön konkurrerar med många andra saker om uppmärksamhet. Jag har själv deltagit i Östersjötalkon bland annat genom att grunda Östersjöfestivalen i Stockholm och genom att arbeta aktivt där (tillsammans med Valery Gergiev).  Den insatsen har jag alltid gjort pro bono pro mare, av kärlek till havet. Jag har många musikervänner som på samma sätt som jag har en aktiv och sann vilja att själva hjälpa till att förbättra situationen för Östersjön.

Östersjön bär ett starkt budskap om hopp, eftersom vi vet att vi tillsammans fortfarande kan rädda Östersjön. Vår generation har möjlighet att få fartyget på rätt köl. Så säger även experterna: Östersjön kan ännu räddas. Genom internationellt samarbete och aktioner från stater, städer, enskilda personer och privata stiftelser har man redan fått mycket bra till stånd. Jag har själv träffat många människor som arbetar outtröttligt till förmån för Östersjön. Jag är alltid lika imponerad av det stora engagemang som dessa aktörer och människor har när det gäller att skydda Östersjön. En av dessa aktörer är John Nurminens Stiftelse.

Om konserten som anordnas i Musikhuset 19.4.2016:

Musik är en kraftfull budbärare. Det är också naturen och Östersjön som har inspirerat de kompositörer som man får lyssna till i denna konsert. Orkestern Baltic Sea Philharmonic s turné har ett viktigt budskap till medborgarna och beslutsfattarna i de länder där orkestern spelar. Konsertens solist, georgiern Aleksander Toradze, är en lysande pianist. Jag tror att Östersjökonserten, där publiken erbjuds musikaliska och estetiska upplevelser, är ett fantastiskt sätt att bjuda in nya målgrupper till klassisk musik och till att skydda Östersjön. Förhoppningsvis hittar även sådana målgrupper som tidigare har dragit sig för att besöka traditionella konserter med klassisk musik till Musikhuset. Den begåvade och energiska Kristjan Järvi har förresten arbetat som assisterande dirigent åt mig i Los Angeles, och jag kan slå vad om att han charmar Musikhuset med sitt ursinniga och snabba uppträdande.

Esa-Pekka Salonen
Kompositör och dirigent
En av de konstnärliga rådgivarna för orkestern Baltic Youth Philharmonic
En av grundarna till Östersjöfestivalen i Stockholm
Chefsdirigent för Philharmonia Orchestra
Huskompositör för New York Philharmonics

Relaterade länkar

Your current shadow instance is STAGING (Staging). Exit