19.06.2019

Mitt förhållande till Östersjön, vän eller fiende

I mitt förhållande till Östersjön har jag varit mycket lyckligt lottad, till och med privilegierad, eftersom jag under årens lopp har fått ta del av havets bästa sidor på många olika sätt.

Min man är seglare och en gång när familjesemestern började packade vi vår träbyggda skärgårdskryssare full med färdkost, kläder för alla väder, brädspel, böcker och kartor och styrde kosan mot skärgården. Som havsscout kände min man till hur vi skulle ta oss till de idylliska byhamnarna, de kulturhistoriskt intressanta skärgårdsdestinationerna och de otroligt vackra obebyggda öarna dit man endast kan ta sig med en liten båt. Varje ö var en underbart unik miniatyrvärld. Trots dåligt väder eller små missöden var de sagolikt roliga äventyr.

Senare byggde vi ett litet hus vid havet upp på berget, upp på kullen. Därifrån har jag haft god utsikt för att kunna följa årstidernas växlingar och de fantastiska naturfenomenen på havet som följer därpå och har kunnat leva ett skärgårdsliv på deltid.

Dumt nog har jag har alltid trott att jag haft en bra relation till havet, eftersom jag gillar havet så mycket, och jag strävar i mina konsumtionsval efter miljöhänsyn och försöker i övrigt att uppföra mig väl när jag rör mig i naturen. Jag använde Östersjönkalkylatorn för att testa mitt fotavtryck.  Till min förskräckelse insåg jag att jag i själva verket är havets fiende, inte dess vän. Mitt liv och leverne bidrar hinkvis till näringsbelastningen i havet. Vad gäller skyddet av Östersjön vore det bäst om jag höll mig så långt bort som möjligt från det!

I samma test märkte jag dock att det i mitt beteende finns en sak som påtagligt ökar havets välbefinnande. På vår stuga fiskar vi nämligen, och det är ett utmärkt sätt att ta bort näringsämnen från havet. Som regel fiskar vi med stomaskiga nät och vanligen fångar vi s.k. skräpfisk: braxen, id och mört. Dessa fiskar hamnar inte ofta i fiskdisken, kanske på grund av de innehåller mycket ben. Men braxen, id och mört är mycket välsmakande fiskar. Speciellt id är min favorit, det är en regnbågsliknande fisk med fett kött. Det går lätt att ta bort benen ur fisken om man tillreder den först genom att röka den lätt eller ångkoka den i ugnen. Med lite övning lär man sig ganska snabbt att bena fisken. En mängd delikatesser kan tillredas av den kokta fisken, såsom rökt braxenkräm, havsfiskbiffar, fiskfärslimpa och pastasås. I en lukttät kompost kan man framställa näring till grönsakslandet av fiskrenset. En vinnande hobby på många sätt, om man behöver lite småsysslor under semestern och vill lätta på miljöångesten en smula.

Eeva Lithovius
inredningsarkitekt

Eeva Lithovius har designat bänken Raita som även ingår i Designmuseets samlingar. Bänken fick en ny marin färg under våren 2019. 100 euro av försäljningspriset för varje blå-vit-svart-grön bänk doneras till stöd för projekten Ett rent Östersjön i John Nurminens stiftelse.

Läs mer om vårt samarbete: Durat med i räddningsstyrkorna för Östersjön

Durat arrangerar informationstillfällen om Östersjön under sommarens lopp i samband med maritima evenemang. ​Berätta din egen havshistoria #meritarinasi för Durats team med videointervjuare, dvs varför Östersjön är viktigt för dig, och därmed deltar du i utlottningen av Durats bänk Raita som är designad av Eva Lithovius. Titta på de havshistorier som andra har delat med sig på Durats kampanjsida www.meritarinasi.fi (på finska)

Relaterade länkar

Your current shadow instance is ""Staging"". Exit